Els residus baixen al mínim històric i el forn es troba en una situació límit

Els residus baixen al mínim històric i el forn es troba en una situació límit

La planta va cremar 33.200 tones el 2012, un 10% menys que el 2011, i la caiguda segueix al gener i al febrer.

Els problemes que genera la manca de residus per cremar al forn incinerador estan portant la planta a un punt límit.

Així ho evidencien les dades d'activitat de l'any passat i dels primers mesos del 2013. El darrer exercici, tot just es van superar les 33.000 tones destruïdes, que representen una nova davallada del 10% amb relació al 2011. I la situació, lluny de millorar, encara empitjora si es tenen en compte les xifres del gener i el febrer. I el més preocupant és que el que havia de ser la solució –l'acord per a la importació de brossa des de la Cerdanya–continua sense poder-se tancar, per un problema burocràtic entre els governs català i espanyol.

Fons properes a CTRASA han posat en relleu que si durant la resta de l'any es confirma la tendència a la baixa dels residus gestionat a la instal·lació, hi ha la possibilitat que s'arribi al que tècnicament es coneix com a mínim tècnic per funcionar. El cert és que el forn ja treballa actualment lluny dels paràmetres que serien òptims –per capacitat es preveia la destrucció de 45.000 tones anuals–. La recomanació era que el funcionament fos continu, tret de les aturades de manteniment necessàries durant l'any, unes quatre setmanes.

Les fonts consultades posen de manifest que la previsió actual, te­nint en compte l'activitat de l'any passat i la que s'està generant enguany, suposa programar dues aturades tècniques, una a la primavera i una a la tardor. Ara bé, de cinc setmanes cadascuna. És a dir, molt més llargues del que aconsellen les característiques de la instal·lació. La primera de les parades es durà a terme un cop les temperatures siguin més elevades, ja que el fred pot malmetre la maquinària.

Maldecaps per al gestor

Aquestes aturades tan llargues estan provocant importants maldecaps als gestors de la instal·lació. Per exemple, un dels problemes serà el tractament dels residus carnis i dels sanitaris que es puguin anar acumulant mentre el forn està apagat. Es calcula que l'espai disponible per emmagatzemar-los a la planta podria no ser suficient i, per tant, es podria haver de recórrer a enviar-los cap a Espanya fins que la instal·lació es tornés a posar en marxa. A banda, l'aturada suposarà també deu setmanes en què no es generarà l'electricitat que, posteriorment, es ven a FEDA i que representa una font d'ingressos importants per a CTRASA.

La crida és urgent: "Necessitem residus, vinguin d'on vinguin", han indicat les fonts amb qui ha pogut parlar el Diari. Ara fa uns mesos les negociacions amb l'Agència Catalana de Residus semblaven encarrilades. Fins i tot, es donava per fet que abans del 2012 es podria començar a rebre brossa de l'abocador de la Cerdanya. L'acord, però, ha quedat aturat ja que, com han indicat des de l'entitat, "falta el protocol de col·laboració amb el govern central per encomanar la gestió". El tema, per tant, està aturat a Madrid i, per ara, "no hi ha terminis" per desbloquejar-ho.

Un cop arribi aquest vistiplau, les coses podrien anar relativament ràpides. El president del Consell Comarcal de la Cerda­nya, Ramon Moliner, va posar en relleu que "és una qüestió d'interès per a les dues parts". Segons Moliner, l'abocador de Bellver ja té la planta de pretractament necessària per poder enviar després la brossa cap al Principat.

diariandorra.ad