L’AGREDA proposa la creació d’un label propi d’economia circular que, a llarg termini, sigui indispensable per a operar en el mercat andorrà i per contractar amb les administracions públiques del país.
El president d’AGREDA, Miquel Àngel Armengol, vol convertir Andorra en un referent de l’economia circular, i així s’ha posat de manifest en el decurs de la Jornada sobre Economia Circular Andorra- França celebrada aquest matí a Andorra la Vella.
Un objectiu compartit amb la CEA, que encaixa fàcilment en l’actual escenari de les negociacions d’un acord d’associació amb la Unió Europea.
En aquest sentit, el president de l’AGREDA i vicepresident de la CEA, Miquel Àngel Armengol, ha proposat la creació d’un label propi d’economia circular que, a llarg termini, sigui requisit indispensable per a operar en el mercat andorrà i per contractar amb les administracions públiques del país.
Economia circular és un concepte molt ampli que engloba qualsevol aspecte vinculat a l’activitat humana. Es considera que l’actual model econòmic basat en la seqüència extreure, produir, usar i llençar és lineal i està en contraposició al model circular, que pretén tancar el cercle amb el reaprofitament dels materials. El canvi de paradigma es produeix quan, en comptes d’utilitzar els recursos naturals per fabricar coses que acaben esdevenint residus i que es descarten sense donar-los una segona utilització, s’aprofiten al màxim els materials mitjançant la reutilització i el reciclatge.
Els canvis al mercat internacional del reciclatge poden portar a l’aturada de la recollida selectiva al Principat. Aquest és l’avís que l’Associació de Gestors de Residus d’Andorra (Agreda) va traslladar al Govern a inicis d’any. El fet és que la Xina, principal importador de brossa del món, va prohibir el 2018 l’entrada de qualsevol tipus de residu de paper, plàstic o metall, i això ha provocat inseguretat en les exportacions de cartró recuperat, l’acumulació d’estocs a Europa i un descens del preu.
Terceravia i l’Associació de l’Associació de Gestors de Residus (Agreda) coincideixen en la necessitat de crear una taula nacional per a l’economia circular. Així ho va manifestar la candidata número 1 de la llista parroquial de la formació a Andorra la Vella, Emi Matarrodona, que va afegir que aquesta precisament va ser una de les preocupacions que els va fer arribar Agreda amb relació a la gestió de residus, i que van poder compartir ahir a la tarda en la reunió que van mantenir plegats.
El Principat és un dels països més avançats d’Europa en matèria de reciclatge, ja que és capaç de valoritzar gairebé el 50% dels residus de casa. Per a la resta, calen 17 plantes que estan a Espanya.
Andorra és un dels pocs països on gairebé el 90% de la seva superfície és territori natural. Verd. A diferència de les costes espanyoles, per exemple, on l’explotació del turisme de platja ha perpetrat autèntiques aberracions al litoral, al Principat, els seus principals actius econòmics: la muntanya i l’esquí, i també l’activitat comercial, no han entrat en col·lisió amb un model de país que vol respectar el medi ambient i la naturalesa. Una bona manera de mantenir-lo així és fomentant les polítiques de reciclatge i de reutilització dels residus que genera el país, i malgrat tenir 78.264 habitants registrats (segons les dades del 2016 facilitades pel departament d’Estadística), la magnitud és molt superior, ja que cal sumar-hi els prop de 8.000.000 milions de turistes anuals.