Consideren que la competència deslleial que fan assumint obres majors que haurien de fer empreses privades "es carrega el teixit empresarial"
La decisió dels comuns, i en algun cas també el Govern, de fer obres amb personal propi en lloc de contractar una empresa privada ha posat en peu de guerra els empresaris del sector, que denuncien intrusisme i competència deslleial en un moment que els és complicat.
"Veiem que està passant de manera generalitzada a molts comuns. Fins ara feien petites obres de manteniment, però ara ja assumeixen obres majors", assegura el gerent de l'Acoda, Víctor Filloy, que hi afegeix que "hem vist fins i tot algun edicte només de compra de material. Són petites empreses de construcció que s'han muntat dins dels comuns i no es licita pràcticament res".
Filloy cita com a exemples els treballs que es van fer a les voreres al costat de l'escola andorrana de Santa Coloma, la reforma de la plaça Laurèdia, feta l'any passat pel comú de Sant Julià de Lòria o, en el cas del Govern, que siguin els mateixos operaris del COEX qui hagin refet la seu central. "Això afecta directament les empreses de la parròquia i del país. El que fan és treure feina a les empreses privades que si no poden treballar han d'acomiadar gent i pagaran menys impostos perquè han facturat menys. És un peix que es mossega la cua", conclou, i manifesta que ""les administracions han d'evitar al màxim la competència directa amb les empreses. Si no el que fan és carregar-se el teixit empresarial".
GESTIÓ DE RESIDUS
El problema no es queda només en el sector de la construcció. Filloy, també parla en nom de l'Associació de Gestors de Residus (Agreda). Així, cita el cas específic d'Andorra la Vella. "És dels pocs llocs a Europa on es conserva la recollida d'escombraries per part de l'administració", afirma i apunta que "ens diran que no és més car que si ho assumís un privat, però perquè ara ja tenen el personal i els vehicles". En el cas de la gestió de residus també critiquen una normativa que creuen que penalitza els privats amb unes exigències superiors que no es demanen a les administracions.
Filloy assegura que el malestar és generalitzat i que la situació s'ha agreujat des de l'any passat. "Hem d'entendre el malestar dels empresaris que veuen que els impostos que paguen serveixen perquè el comú els faci la competència", exposa, remarcant que "el problema és que s'ha crescut massa" pel que fa a personal "que evidentment ha de treballar". Així, demana "sensibilitat i reflexió" als cònsols i proposa que s'estudiïn mesures, com ara possibles prejubilacions o externalitzar serveis com el de la recollida d'escombraries de la capital. "El dubte és on pararem. Per què no fan hotels i restaurants per atendre els turistes?", es pregunta el gerent de l'Acoda.
Diari Andorra