Les empreses de gestió de residus del Principat han constatat un increment important dels casos d'intrusisme professional els darrers anys, habitualment comès per part de societats espanyoles d'aquest sector.
El darrer episodi va tenir lloc tot just la setmana passada, quan una empresa de Lleida va fer desplaçar diversos camions al país per recollir material corresponent a la liquidació d'una cadena de grans superfícies. L'Associació de Gestors de Residus d'Andorra (Agreda) reclama una acció més contundent per part de les autoritats del país per tal de lluitar contra aquests fenòmens de competència deslleial.
El president de l'Agreda, Miquel Àngel Armengol, va assegurar que aquests casos "sempre s'han produït", però que s'han vist intensificats mentre s'ha abaixat la guàrdia. El control tampoc no és fàcil. "Aquests serveis es pacten directament amb l'empresa, com ha passat ara amb aquest supermercat que s'ha desfet de material durant la liquidació."
El mateix succeeix amb tallers mecànics que es volen desfer de bateries, o amb la xatarra procedent dels sectors de la construcció, de la tecnologia o dels mateixos tallers de vehicles. Armengol va admetre que fins i tot s'han donat casos "d'empreses que vénen directament a agafar material de les deixalleries".
Trampes a la duana
Fer passar aquesta mercaderia per la duana no és tan complicat com aparentment pot semblar. El gerent de l'associació, Víctor Filloy, va explicar que "habitualment es declara com a productes de segona mà, de manera que és més fàcil passar-los per la frontera. Hi ha determinades estratègies per poder fer trampa". Es tracta, va afirmar, "d'un intrusisme que està molt ben organitzat", perquè són empreses que "ja vénen a Andorra a buscar un producte molt determinat, al qual donen una segona vida".
En tot cas, aquestes compa-nyies "no disposen, en molts casos, ni dels permisos ni de la capacitat per manipular el material amb seguretat", va apuntar Filloy. "Vénen des d'Espanya, passen pels tallers mecànics i recullen bateries, o van a un supermercat que es vol desfer de deixalles. I ho fan amb tota tranquil·litat", va indicar, per recordar tot seguit que, de la mateixa manera com les empreses de gestió de residus del Principat "no estan autoritzades a anar a fer una activitat d'aquest tipus a Espanya, tampoc pot passar a la inversa".
El gerent de l'Agreda va denunciar, paral·lelament, que "els últims anys s'ha anat rebaixant l'exigència interna de l'administració en la lluita contra l'intrusisme", un fet que ha facilitat la proliferació de pràctiques il·legals. Filloy va recordar que existeix un departament creat pel Govern el 2010, el Centre d'Atenció contra l'Intrusisme (CACI), el qual, però, creu que "ha perdut capacitat per actuar".
En aquest sentit, davant els casos d'intrusisme detectats, "quan sol·licitem la col·laboració de CACI, constatem que ha perdut l'esperit amb el qual es va crear". És a dir, una mena d'organisme "transversal" que "impliqui tots els departaments de l'administració afectats: Economia, Treball, Immigració, policia i duanes. Aquesta comunicació moltes vegades no acaba de funcionar", va lamentar Filloy.
El gerent de l'entitat de gestió de residus va posar com a exemple que "a vegades t'adones que s'està fent alguna una activitat il·lícita en un lloc determinat", però que en aquell moment el personal del CACI "no es pot desplaçar, o el cos que podria ajudar en aquell moment, com la policia, no hi pot assistir". Filloy va reclamar la necessitat que l'agència de lluita contra l'intrusisme "sigui un d'aquells departaments que aporti una resposta immediata, durant les 24 hores del dia".
DIARIANDORRA.AD