L’Alt Urgell es mostra a favor de portar els residus al Principat

L’Alt Urgell es mostra a favor de portar els residus al Principat

Els gestors d'escombraries demanaran una reunió amb l'executiu.

La Mancomunitat Intermunicipal per la Gestió dels Residus de l'Alt Urgell Meridional, que gestiona la recollida de les escombraries dels pobles del sud de la comarca, es va mostrar ahir a favor de traslladar els seus residus fins a Andorra en lloc de deixar-los com fins ara en el dipòsit controlat de Benavarri, propietat de la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet, que gestiona la zona nord alturgellenca.

Fonts de l'entitat van manifestar que sol·licitaran reunir-se amb el Govern per tractar un possible acord després que aquest hagi anunciat oficialment que ofereix el forn incinerador de la Comella per tractar els residus de les comarques de l'altre costat de la frontera.
Ara com ara el que tenen clar, van assegurar, és que el cost per entrar a l'abocador de Benavarri "és de 72 euros per tona", al que li han de sumar "la penalització de 19 euros per cada tona de l'Agència de Residus de Catalunya". En aquest sentit, van explicar que "la valorització energètica és sempre millor que dipositar els residus en un abocador, que està penalitzat i ha de ser sempre l'últim recurs". De fet, aquesta no és la primera vegada que plantegen l'opció de traslladar els residus al Principat. El 2010 ja van fer un estudi dels costos que va evidenciar "un estalvi de gairebé el 40%" si optaven per Andorra. "No és solament l'estalvi econòmic, també que seria una sortida més ecològica i ho tenim relativament a prop", van concloure. Els pobles del sud entren una mitjana de 120 tones al mes al dipòsit de Benavarri.

 

Directiva europea
La Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet no va descartar tampoc l'opció de traslladar els residus al forn incinerador com a opció "més ecològica i sempre que les condicions ens siguin favorables", va dir el president, Ricard Mateu. I és que la planta de tractament de residus de la Comella ha superat aquest estiu l'impediment per rebre residus procedents de fora de la frontera. Andorra estava pendent d'un canvi de la normativa de la Unió Europea del 2008, que preveia que per poder importar residus, el forn hauria de tenir un grau d'aprofitament de l'energia de com a mínim el 60%, mentre que a la Comella, el coeficient d'eficiència energètica se situa entre el 54 i el 58%.
La Cerdanya podria beneficiar-se també de l'acord. La comarca genera una mitjana de 10.000 tones de residus a l'any, que aboca en el dipòsit controlat de Bellver, a la Cerdanya lleidatana. El president del Consell Comarcal, Ramon Moliner, valorava ahir de forma "molt positiva" la possibilitat de traslladar els residus al país perquè "al nostre abocador li queda una vida màxima de dos anys, i després ja serà necessari ampliar-ho". En aquest sentit, va dir que "amb aquest nou escenari demanarem tornar-nos a reunir amb Andorra per estudiar la viabilitat" de traslladar els residus al forn incinerador.
diariandorra.ad