Els canvis al mercat internacional del reciclatge poden portar a l’aturada de la recollida selectiva al Principat. Aquest és l’avís que l’Associació de Gestors de Residus d’Andorra (Agreda) va traslladar al Govern a inicis d’any. El fet és que la Xina, principal importador de brossa del món, va prohibir el 2018 l’entrada de qualsevol tipus de residu de paper, plàstic o metall, i això ha provocat inseguretat en les exportacions de cartró recuperat, l’acumulació d’estocs a Europa i un descens del preu.
Segons les dades facilitades per l’Agreda, des del febrer del 2018 el cost del triatge, emmagatzematge i exportació del cartró per a la seva valorització no cobreix les despeses de manipulació. A Espanya, el preu mitjà de la tona era de 97,60 euros l’any 2016, va créixer a 98,80 euros el 2017, i va acabar caient fins als 43,10 euros l’any passat. Aquesta evolució suposa una reducció del preu del 43,62% entre el 2017 i el 2018. És per això que el sector tem que, davant d’aquest context, els recuperadors dels països veïns deixin d’acceptar el paper i el cartró provinent d’un país tercer com és Andorra. Això suposaria l’aturada de la recollida selectiva al país. Cal tenir present que el 99% d’aquest residu s’exporta a Espanya. L’Agreda remarca que la situació actual és preocupant (i assenyala que durant el 2018, a França i Anglaterra, algunes partides de cartró recuperat es van incinerar o van anar a parar als abocadors) però vaticina que encara empitjorarà més a partir del 2020.
El gerent de l’entitat, Víctor Filloy, va explicar que aquest és un problema que es va traslladar al Govern a inicis d’any i que es va tornar a tractar en la darrera reunió de la comissió de coordinació i desenvolupament del Pla Nacional de Residus. Insisteix que el bloqueig de la recollida selectiva no es produirà en breu però indica que cal trobar fórmules per afrontar el tancament de l’exportació del paper i el cartró i en un futur també del plàstic. Filloy va exposar que una de les sortides serà l’adopció de polítiques d’economia circular. D’aquesta manera, es deixarà de banda la idea de donar una segona vida al residu per passar a elaborar productes que ja estiguin dissenyats per a aquesta segona vida o perquè no esdevinguin un residu.
A Andorra, són els comuns els que adjudiquen a una empresa privada la recollida selectiva. Aquesta s’encarrega de separar cada residu per la seva tipologia i d’exportar-los. Pràcticament la totalitat es traslladen a Espanya. Un cop allà, però, bona part de la brossa no acaba a les plantes de reciclatge sinó que es premsa en grans paquets i es ven a països de l’Àfrica i l’Àsia.
Més barat exportar la brossa que reciclar-la
Tot i que la Unió Europea es va fixar reciclar el 50% dels residus de cara al 2020, és més barat exportar-los a d’altres països que invertir en la infraestructura necessària, sobretot si es té en compte que aquests a més paguen per la brossa. Entre els països receptors (tots ells amb normatives ambientals més laxes que les europees) hi ha la Xina, que va importar el 2016 un total de 7,4 milions de tones de plàstic, el que suposa el 50% del mercat internacional. També va rebre 28 milions de tones de paper i 5,8 milions de metall.
Gran part d’aquests materials, però, eren de mala qualitat o estaven mal classificats, i això feia que acabessin en abocadors o cremats. És per aquest motiu que l’any passat, el país asiàtic va decidir limitar aquestes importacions.
A banda d’aquest comerç, un volum important de brossa dels països desenvolupats s’exporta de forma il·legal. Així, encara que a Europa està prohibit exportar residus perillosos com ara aparells elèctrics o electrònics a països que no pertanyen a l’OCDE, s’eludeix aquesta normativa venent els productes com a material de segona mà o com a donacions. En realitat, però, aquests residus tenen com a destí el seu desballestament, una tasca que sovint està realitzada per infants que extreuen petites peces de metall per revendre-les.
Davant del tancament de la Xina a la brossa estrangera, Europa està buscant nous mercats, com l’Índia, Nigèria o Tailàndia.